Φούρνος Μπαλτάς
Φούρνος Μπαλτάς | Χαλκίδα | ψωμί delivery

Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΑΣ

Η ιστορία του φούρνου Μπαλτά από το 1919
Φούρνος Μπαλτάς | 1919 | Χαλκίδα

1919

Η μακρόχρονη ενασχόληση της οικογένειας Μπαλτά με την τέχνη της αρτοποιίας συναντά την αρχή της έναν αιώνα πριν.

Ο παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη, Μπαλτάς Αναστάσιος, φεύγει νέος από την Ελλάδα για τις Η.Π.Α., με την ελπίδα να βρει χρυσό στις απέραντες μακρινές εκτάσεις. Καθώς η απόπειρά του δεν καρποφορεί, επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου – 32 χρονών πλέον – παντρεύεται τη 16χρονη Ευθαλία. Στην παραλία της Κύμης, το 1919, ανοίγουν μαζί τον πρώτο τους φούρνο.

1922

Το 1922, το ζευγάρι αποφασίζει να μεταφέρει την οικογενειακή επιχείρηση στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Στην αρχή της οδού Αρεθούσης, απέναντι από την κεντρική Αγορά της Χαλκίδας, ο φούρνος Μπαλτά υποδέχεται καθημερινά οικογένειες από ολόκληρη την πόλη, προσφέροντας το ψωμί της ημέρας, καθώς και το ψήσιμο του φαγητού τους.

Εκείνη την εποχή, οι πολίτες τη Χαλκίδας και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες αγοράζουν το κολατσιό τους κάθε πρωί… Με μισή δραχμή προμηθεύονται το καρβέλι ψωμί από τον φούρνο Μπαλτά και με μία δραχμή το τυρί από τα παρακείμενα παντοπωλεία των κ. Παπαθεοδώρου, Μούντριχα, Κασσάπα και άλλων που έδρευαν τότε μέσα στην Κεντρική Αγορά.

1940

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από το 1940, ο φούρνος Μπαλτά επιτάσσεται από τον κατακτητή, για να καλύπτει και τις δικές του ανάγκες. Η μαχαίρα, η οποία υπάρχει ακόμα και σήμερα ως έκθεμα στον χώρο του καταστήματος, αποτέλεσε μηχάνημα του γερμανικού στρατού, που είχε δοθεί στον φούρνο, ώστε να κόβει τα καρβέλια του στη μέση.

Φούρνος Μπαλτάς | η ιστορία μας

1963

Το 1963, ο φούρνος Μπαλτά περνάει στα χέρια του Νικόλαου Μπαλτά, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη. Ο φούρνος λειτουργεί με ξύλα και η ποιότητα του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων.

Φούρνος Μπαλτάς | Μύλοι | Χαλκίδα

1981

Το 1981, ο Νικόλαος μεταφέρει τον φούρνο στη σημερινή του θέση, στη γωνία των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Παπασκιαδά, σηματοδοτώντας την έναρξη μίας νέας εποχής, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, αλλά και στις νέες εξελίξεις στην αρτοποιία.

Ο εγγονός του ιδρυτή Αναστάσιου – και συνονόματός του – επιστρέφει από τις σπουδές του στο Hotel Management Ελβετικού Κολλεγίου και την εργασία του σε μεγάλα ξενοδοχεία, για να εργαστεί δίπλα στον πατέρα του. Τότε, πραγματοποιούν μαζί την πρώτη μεγάλη ανακαίνιση.

Φούρνος Μπαλτάς | Το κατάστημα στη Χαλκίδα

2008

Το 2008, ο φούρνος Μπαλτά περνάει στο όνομα του Τάσου Μπαλτά, ο οποίος πραγματοποιεί τη δεύτερη μεγάλη ανακαίνιση, τόσο στον χώρο πωλήσεων όσο και στο εργαστήριο.

Ο αδερφός του Τάσου, Θοδωρής, είναι επιχειρηματίας στον χώρο της τροφοδοσίας πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, ενώ η αδερφή του, Βασιλική, είναι μόνιμη κάτοικος εξωτερικού.

Τελευταία
Χρόνια

Οι συνεχείς επισκέψεις στις διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και η παρακολούθηση των νέων τάσεων από τον Τάσο Μπαλτά, έχουν προσφέρει στη διαρκώς αυξανόμενη πελατεία του φούρνου προϊόντα άριστης ποιότητας και γεύσης.